Skip to main content

Jaume i Andreu Bertran guanyadors del concurs Millor Pa de Pagès Català 2019

By setembre 23, 2019setembre 25th, 2019News

El jurat de la Final del Concurs Millor Pa de Pagès Català, presidit per la consellera dAgricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va proclamar Andreu Bertran, del Forn Mistral (Barcelona), guanyador del Concurs, en un acte celebrat a l’antiga Fàbrica Damm que va comptar amb lassistència de gairebé 250 persones.

El Concurs Millor Pa de Pagès Català és convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català i té com objectiu donar a conèixer la professionalitat dels flequers i flequeres integrats a la IGP Pa de Pagès Català, l’únic pa que té a Catalunya el segell de màxima qualitat que reconeix la Unió Europea.

L’Andreu, de 34 anys, és la sisena generació del negoci familiar situat a la Ronda Sant Antoni des del 1879.

L’Andreu representanr a Forn Mistral s’havia classificat per la final de les tres edicions anteriors. En aquests sentit, el president del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, Antoni Figuera, va destacar que “això demostraba el seu compromís per fer un pa de qualitat”.

A part de Bertran, els altres finalistes van ser Marta Bosser (ArtBó, Sabadell), Xavier Pàmies (Forn Sistaré 1910, Reus, Millor Pa de Pagès Català 2016), Miquel Guich (Forn del Passeig, Barcelona, Millor Pa de Pagès Català 2017) i Emilio José Ojeda (Forn de Pa Artesà Luna, Sant Joan Despí).

Els cinc finalistes es van proclamar a l’eliminatòria prèvia que es va fer a l’Escola de Flequers Andreu Llargués de Sabadell (Barcelona), on hi van participar un total de 27 flequers i flequeres el passat 28 de maig.

El jurat de la final estava format per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que va exercir la presidència; Antoni Figuera, president del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català; Toni Vera, pastisser i Millor Croissant Artesà de Mantega d’Espanya 2016; Pere Fabregà, pannier i assessor en panificació, i el Millor Pa de Pagès Català 2018, Josep Miquel Canut.

Com és reglamentari al Concurs, els jurats van valorar els pans finalistes a partir d’un tastet a cegues que inclou aspectes com el color, l’aroma, el sabor, la cocció, el pes i la conservació del pa durant 24 hores (ja que disposen per la seva valoració d’un pa elaborat el dia abans de la final i un altre del dia). El jurat valora de 0 a 10 punts cadascun d’aquets apartats.

Cada pa està identificat amb un número de l’1 al 5 assignat a cada finalista mitjançant un sorteig que efectua el secretari del Consell Regulador, Alfredo M. Verdegay, i només ell sap el número assignat a cada finalista. Aquestes identificacions són lliurades en un sobre tancat a la presidenta del jurat abans de començar la deliberació dels jurats. Efectuada la votació, la presidenta del jurat obre el sobre i pot proclamar de qui és el pa numerat que ha obtingut la major puntuació.

Un concurs amb molta màgia

El Concurs Millor Pa de Pagès Català és un acte obert al públic, i mentre els jurats estan deliberant davant dels assistents es produeixen sorpreses. Enguany, Màgic Marc va sorprendre amb els seus trucs de màgia relacionats amb el món del pa, fent servir el seu llevat màgic o el seu obrador, també màgic, que permet tenir pa en qualsevol moment si ens hem quedat sense, com va demostrar Màgic Marc.

A la cloenda de l’acte, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va destacar “l’estima i el bon ofici de fer un bon pa com els que he tingut l’oportunitat de tastar avui”. “He fet un curs intensiu de fleca però surto daquí molt satisfeta”, va dir Teresa Jordà.

Aquesta ha estat la sisena final del Concurs Millor Pa de Pagès Català de l’Any. Els anteriors guanyadors del Concurs han estat Ernest Riguetti (Riguetti Forners, Gavà), Sílvia Marqués (Pastisseria Marqués, Alfarràs), Xavier Pàmies (Forn Sistaré 1910, Reus), Miquel Guich (Forn del Passeig, Barcelona) i Josep Miquel Canut (Forn Codina, Vilaller).

Leave a Reply